Smykker

Gry henter inspirasjon til sine smykker fra tekstile elementer, design, natur og gamle tradisjoner. Med bakgrunn i dette bygges nye smykker møysommelig opp med sølvtråd og kuler.
Gry leker gjerne med teknikkene og løfter filigransarbeidet ett steg videre med tilføring av håndlagede glassperler fra eget verkstedet.

Alle smykkene er laget i sølv og 100% egenprodusert – fra A til Å på eget verksted.

Akantus

Eikehams

Helt hekla

Krull

Kvist

Margrethesmykker

Akantus

Akantus er en serie som er inspirert av akantusmønsterene vi finner i folkekunsten i Telemark. Det kan være rosemaling, treskjæring eller broderiet på Telemarksbunaden. Jeg har forenklet og stilisert formen til stilrene smykker av i dag med sterke røtter. Akantus vant Norges Husflidslags produktkonkuranse «Identitet – ide i tet» i 2014.

Eikehams

Innad i eikehamsserien er det to nummerserier. Den enen serien er fra parken på Stathelle og blir nummerert fortløpende og er nådd nr 146. I serien som stammer fra den gamle eika i Prestegårdshagen på Eidanger er det en begrenset serie fra 1 til 50. da er det slutt.

30.august 2019 åpnet Galleri Grindbakken på Taules plass 1
på Stathelle. I den forbindelse jobbet Gry med tanken på å lage et «superlokalt» smykke.

Hun gikk i parken og plukket eikenøtthamser, tok dem med hjem på støperiet og verkstedet og laget helt unike smykker av hamsene.

Hver enkelt smykke unikt – som de opprinnelige hamsene. Alle smykkene er nummererte.
Nå er parken renovert og alle eiketrærne er borte.

Eikehams fra Prestegårdshagen – En smykkeserie i 925 sølv merket fra P1 til P50.
“P” – for Prestegårdshagen eller for Porsgrunn!? Smykkene er laget av orginale eikehamser og eikenøtter fra den eldgamle eika i Prestegårdshagen i Porsgrunn. Sølvbladene er saget ut etter formen på bladene fra treet. Unike – kortreiste – laget til temaet SKOG under Greenlightdistrict 2021.

Helt hekla

Etter å ha stirret på en kopp med strikkemønster kom tanken: hvordan kan jeg overføre tekstil struktur til sølv? Etter diverse utprøvinger oppstod Helt Hekla. Serien går fra utgangspunktet tekstil – til voks – til sølv – til tekstil igjen. Jeg har selv heklet brikker i sytråd for så å transformere dem til smykker i sølv. Det gøyale i dette er fargene som garnet gir.

Krull

Smykkeserien Krull er laget med inspirasjon av krøllene i rosesølja.
I folkemusikken er Krull tonen på «toppen» av en sang/folketone som gjør en krøll på seg. 

I folkemusikken unngås helst lange «flate» toner, og også ansats rett på fast tonehøyde (på toner med en viss «tyngde»). En sklir gjerne inn på slike toner (dels ala glissando) fra ett eller flere tonetrinn unna (over eller under, dels som følge av retning på melodigangen), eller fra foregående tonehøyde, eller lager en «krull» (ornamentikk/bevegelse, ala f eks dobbeltforslag) i start eller avslutning av ei tone.

fra Vokal folkemusikk av Olav Sæta (2004)

Kvist

Kvist er en smykkeserie som oppsto i et utstillingssamarbeid med Kalligraf Borghild Telnes, kalt «I ein annan skog». Mitt bidrag var smykker skapt av kvister plukket i nærområdet. De gjennomgår en transformasjon hvor kvist og naturmaterialer blir gjenskapt i sølv og brukt til smykkemateriale.

Margrethesmykker

Margrethesmykkene er inspirert av håndverksteknikken HEDEBOSØM.
Teknikken er rødlista og er en form for broderi i hvitsøm som stammer fra Sjælland i Danmark. Den oppstod rundt 1760 og utviklet seg frem mot 1850. Ble ofte brukt som dekor på klær og husgeråd.
Margrethe Garstad (93 år) er mesteren bak modellene som er brukt i Magrethesmykkene. Smykkene er utført i 925 sølv og laget på mitt verksted.

Til toppen