FILIGRAN

Filigran er et håndverk som blir utført av tråder i gull eller sølv. Gry bruker filigransteknikken til å lage håndlagede søljer fra Telemark.

Et urgammelt håndverk

I nesten alle verdens kulturer finner vi filigransarbeid. I over 4000 år har mennesker satt sammen metalltråder og kuler til finurlige mønster. Vi kan kort og enkelt forklare filigransarbeid som arbeider av tråd (på latin: fil) og kuler (på latin: gran).

I Norden opplevde filigranskunsten en rik blomstring på midten av 800-tallet under vikingtiden, men ble borte i noen hundre år før den tok seg opp igjen.

Også i Telemark, hvor Gry hører hjemme, har vi lange tradisjoner med filigran. En skattekiste full av unikt håndlaget bunadsølv på våre museer og i privat eie, som mestere har skapt gjennom tidkrevende og nitidig arbeid før oss.

Til Telemark kom filigransarbeidet for full fart på 1720–30-tallet med gullsmedene Michel Mandt og Jens Erland. Folk på bygda fikk øynene opp for dette nye finslige filigransarbeidet og mange bønder, som lagde sølv, begynte med filigran. Det ble laget nye søljer i filigran etter inspirasjon av gamle støpte middelaldermodeller, for eksempel bolesølja, rosesølja og slangesølja.

I dag brukes filigran i Norge stort sett til å lage utsøkt vakre arbeider som smykker og søljer til våre bunader og folkedrakter.

Dette er en arv å ta vare på. Et håndverk å bringe videre. En kunnskap om et lite og verneverdig fag som vi må passe på at ikke dør ut.
For selv i en verden med høy endringstakt, er det noen ting som aldri kan endres. Eller bør endres. Det er like mange hammerslag som trengs nå som for 300 år siden for å skape den unike håndlagde bolesølja. Det finnes ingen snarvei for den håndlagde halsringen – det kreves like stor tålmodighet, nå som da.

Gry ser det som sin oppgave å spre kunnskap om filigran til folket. Vise forskjellen på håndlagd og støpt, åpne døren inn til verkstedet og levere fortellingene om vår felles arv.
Gry vil skaper en ny arv. Gi den videre. Lage produkter som alle har lyst til å bruke.

I tråd med tradisjonene

Gry Grindbakken er en av veldig få som kan kalle seg filigransølvsmedmester i Norge, etter utdanning fra avdeling for folkekunst på Høgskolen i Telemark og læretid hos den velkjente læremesteren Arnt Darrud på Gvarv. Hun har mesterbrevutdanning og også en treårig stipendiatperiode i håndverk hos Norsk Håndverksinstitutt bak seg.

Viktighet av en god tråd, var noe hun lærte av læremesteren Arnt. En god tråd skal blant annet være tett, myk, jevn og formbar. Gry tvinner tråd som består av fintsølv, altså rent sølv 999/1000, det gjør tråden helt myk og veldig formbar i glødd tilstand.

Filigranarbeid er en møysommelig prosess som krever tålmodighet. En håndlaget bolesølje kan består av over 1000 deler og tar over en uke i arbeidstid.

VEIEN TIL ei sølje

40–45 arbeidstimer, 240 kjørner, 24 demanter, 20 loddinger, 100 prosent håndverk. Se hvordan ei sølje blir til.